Почнемо з того, що штучних вітамінів просто не існує!
Насправді всі вітаміни, що випускаються фармацевтичною промисловістю, повністю ідентичні «природним» і за хімічною структурою, і за біологічною активністю. На виробництві вітаміни, як правило, виділяють з природних джерел або отримують з природної сировини. Так, вітаміни В2 і В12, як і в природі, синтезуються мікроорганізмами; вітамін С роблять з природного цукру - глюкози, вітамін Р виділяють з чорноплідної горобини, шкірки цитрусових тощо. Сучасне виробництво вітамінів високотехнологічне, а їх співвідношення найточніше відповідає фізіологічним потребам людини, чого не скажеш про окремо взяті продукти.
Отже, тієї кількості вітамінів, що надходять з їжею, недостатньо. А їх нестача уповільнює ріст і оновлення тканин, знижує швидкість обмінних процесів. Саме тому для забезпечення повноцінного розвитку дитини педіатри радять приймати вітамінні комплекси, особливо восени та навесні, коли захисні функції організму знижуються. До таких комплексів часто входять мікроелементи, які також необхідні для гармонійного розвитку всіх органів та систем дитини. Ці засоби призначені для профілактичного прийому. Втім, коли дитина хворіє, бажано використовувати вітаміни без мікроелементів. У всіх інших випадках застосування сполук «вітаміни+мікроелементи» дає позитивний ефект.
При безумовній користі вітамінів пам'ятайте, що це - лікарські препарати і їх не можна вживати постійно. Надлишок вітамінів може нанести значну шкоду здоров'ю. Тому дотримуйтесь рекомендацій лікаря щодо тривалості прийому та не перевищуйте вікову дозу.
Вміст вітамінів у продуктах може істотно змінюватися залежно від різних чинників. Наприклад, чи знаєте ви, що:
· у кип'яченому молоці кількість вітамінів суттєво знижена;
· в овочах і фруктах, вирощених в теплицях, або в таких, які тривалий час зберігалися на базарах рівень вітамінів в декілька разів нижчий порівняно з овочами з відкритого ґрунту;
· після того, як фрукти чи овочі зірвали з грядки, всього через три дні їх зберігання у холодильнику втрачається 30% вітаміну С, а при кімнатній температурі цей показник падає удвічі;
· при термічній обробці продукти втрачають від 25% до 90-100% вітамінів;
· природний вітамін В2 «боїться» світла, а вітамін А - ультрафіолету;
· почищені овочі втрачають значну частину вітамінів;
· будь-яка технологія заготівлі продуктів (сушіння, заморожування, пастеризація) зменшує вміст вітамінів у початкових продуктах, навіть у тих, які традиційно вважаються джерелами вітамінів.