ДНЗ №37
 
Счетчик посещений Counter.CO.KZ
 
 

 
 
Корисні вітаміни і мінерали
         вітаміни

 

ВІТАМІНИ: ШТУЧНІ ЧИ ПРИРОДНІ?

 

    Чи давати дитині вітаміни? Може просто покращити харчування?

 Адже у фруктах та овочах вітаміни природні,

а «у баночках» - синтетичні….

 

     

Почнемо з того, що штучних вітамінів просто не існує!

Насправді всі вітаміни, що ви­пускаються фармацевтичною промисловістю, повністю іден­тичні «природним» і за хімічною структурою, і за біологічною ак­тивністю. На виробництві вітамі­ни, як правило, виділяють з при­родних джерел або отримують з природної сировини. Так, ві­таміни В2 і В12, як і в  природі, синтезуються мікроорганізма­ми; вітамін С роблять з природ­ного цукру - глюкози, вітамін Р виділяють з чорноплідної горо­бини, шкірки цитрусових тощо. Сучасне виробництво вітамінів високотехнологічне, а їх співвід­ношення найточніше відповідає фізіологічним потребам людини, чого не скажеш про окремо взяті продукти.

Отже, тієї кількості вітамінів, що надходять з їжею, недостат­ньо. А їх нестача уповільнює ріст і оновлення тканин, знижує швидкість обмінних процесів. Саме тому для забезпечення по­вноцінного розвитку дитини пе­діатри радять приймати вітамін­ні комплекси, особливо восени та навесні, коли захисні функції організму знижуються. До таких комплексів часто входять мікро­елементи, які також необхідні для гармонійного розвитку всіх ор­ганів та систем дитини. Ці засоби призначені для профілактичного прийому. Втім, коли дитина хворіє, бажано використовувати вітамі­ни без мікроелементів. У всіх ін­ших випадках застосування спо­лук «вітаміни+мікроелементи» дає позитивний ефект.

При безумовній користі ві­тамінів пам'ятайте, що це - лі­карські препарати і їх не мож­на вживати постійно. Надлишок вітамінів може нанести значну шкоду здоров'ю. Тому дотримуй­тесь рекомендацій лікаря щодо тривалості прийому та не пере­вищуйте вікову дозу.

  

Вміст вітамінів у продуктах може істотно змінюватися залежно від різних   чинників. Наприклад, чи знаєте ви, що:

 

·        у кип'яченому молоці кількість вітамінів суттєво знижена;

·        в овочах і фруктах, вирощених в теплицях, або в таких,  які тривалий час зберігалися на базарах рівень вітамінів в декілька разів нижчий порівняно з овочами з відкритого ґрунту;

·        після того, як фрукти чи  овочі зірвали з грядки, всього через три дні їх зберігання у холодильнику втрачається 30% вітаміну С,         а при кімнатній температурі цей показник падає удвічі;

·        при термічній обробці продукти втрачають від 25% до 90-100% вітамінів;

·        природний вітамін В2 «боїться»  світла, а вітамін А - ультрафіолету;

·        почищені овочі втрачають значну частину вітамінів;

·        будь-яка технологія заготівлі продуктів (сушіння, заморожування, пастеризація) зменшує вміст вітамінів у початкових продуктах, навіть у тих, які традиційно вважаються джерелами вітамінів.





Back to TOP