Як вберегтися від харчових отруєнь?
При приготуванні їжі необхідно звертати увагу на якість продуктів харчування.
У кожного продукту є свій строк зберігання. Особливо ретельно треба ставитись до використання в їжу продуктів, що швидко псуються: молочних, м'ясних, рибних.
Страви з м'яса та риби потрібно відразу використовувати в їжу.
В холодильнику м'ясо зберігають 5 діб, рибу і птицю - до 2 діб, яйця - до 3 тижнів, сметану - до 3 діб.
Щоб купити свіжі продукти, слід дивитись на дату виготовлення, що вказана на упаковці.
Щоб визначити, чи свіжі яйця, необхідно помістити яйце в склянку з водою: якщо яйце лежить на дні - воно свіже; піднялось кінчиком вгору - йому 2-3 тижні і використовувати його можна лише в тісто; спливло вгору - його необхідно викинути, воно - зіпсоване.
Можна отруїтись і хлібом. Запліснявілий хліб їсти недопустимо. Деякі види плісняви виробляють отруту.
Продукти, які можуть нести небезпеку в літній період: розрізаний кавун, вінегрет, гречана та манна каші, овочеві салати, розтавши і знову заморожене морозиво.
Заморожені продукти зберігають більше вітамінів, ніж ті, що знаходяться в той самий час просто на повітрі.
Все про ГМО та харчові добавки
За оцінками Держстандарту майже половина всіх продуктів, які реалізуються в Україні, містять генномодифіковані організми (ГМО). Тобто ця продукція зроблена з рослин, що мають неприродне походження і вирощені в „пробірках" генетиків. Чи є це шкодою для людського організму.
Над цим питанням вчені поки що сперечаються. А споживачі хочуть, принаймі, знати, що їдять і, відповідно, мати вибір: або купувати свідомо продукти з ГМО, або обирати ті, що зроблені на природній основі. Тому з 1 липня 2010р. в Україні запроваджено обов'язкове маркування харчових продуктів на вміст ГМО. Покупцям, які не бажають споживати ГМО, варто бути уважними з продуктами із написом „містить рослинні білки" - ймовірно, у їх склад входить модифікована соя. Найчастіше модифікації піддаються: соя, ріпак, соняшник, картопля, полуниця, помідори, кабачки, паприка, салат. Найбільше ГМО містять: ковбасні вироби, напівфабрикати, соуси, приправи, майонез, кетчуп, молочні продукти, соєве молоко, згущене молоко, шоколад, борошно, продукти швидкого приготування, морозиво, чіпси, жувальні гумки.
Харчові добавки
Останнім часом, читаючи склад продукту на упаковці, дедалі частіше натрапляєм на речовини, позначені літерою Е та цифровим кодом. Це так звані харчові добавки, які не є обов'язковими компонентами продуктів. Проте їх використовують з метою:
- збереження поживних властивостей харчових продуктів;
- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;
- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;
- полегшення технології обробки продовольчої сировини;
- здешевлення готової продукції.
Всі харчові добавки, перш ніж потрапити у виробництво, проходять тести на нешкідливість для людського організму. І тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються до широкого застосування. Виробник гарантує, що в нормальній дозі вони не викличуть інтоксикації. Але під час більш детального ознайомлення виявляється, що не завжди дозволені харчові добавки є безпечними. Потужна харчова індустрія, яка отримує мільйонні прибутки у всьому світі, прагне якнайкраще вдосконалити товарний вигляд, смак, колір продуктів, незважаючи на той факт, що втрачається природний вигляд їжі. Хоча в тому винні також і ми самі. Погодьтеся, що ви краще купите сосиски приємного рожевого кольору, ніж невизначеного сірого, але саме він є характерним для вареного м'яса. А рожевого кольору надає барвник натрій нітрит.
Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії - 415, в Україні - 221. З метою впорядкування застосування харчових добавок країни - члени Європейського Союзу уклали угоду про єдину так звану „Є-нумерацію", яка складається з літери „Є" та тризначного числа (від слова Європа або від англійського „їстівний").
Розрізняють 30 типів харчових добавок. Основні з них:
Є 100 - 199. Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
Є 200 - 299.Консерванти. Підвищують термін зберігання продуктів, захищають їх від мікробів.
Є 300 -399. Антиокисники. Захищають від окиснення.
Є 400 - 499. Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі - підвищують в'язкість.
Є500 - 599. Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.
Є 600 - 699. Підсилювачі смаку й аромату.
Є 700 - 800. Запасні індекси.
Є 900 - 999.Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.
Майже все, що ми їмо щодня, містить вищезазначені харчові добавки. Зокрема, рибні пресерви містять консервант Є-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком „Санта-Бремор" містять ракоутворюючі добавки Є-330, Є-331, Є-339, які крім того підвищують холестерин. Плавленим сирком „Дружба", якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Є-450 і Є-451. Ковбасний сир також містить багато консервантів, зокрема, Є-451, Є-452, Є-412, Є-415, які негативно впливають на здоров'я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий „Мармуровий" містить один ракоутворюючий емульгатор Є-252 та один невідомий консервант. Печиво „Топлене молоко" може горіти, як свічка, і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо, справа у тому, що до його складу входить стабілізатор Є-503, який визнано небезпечним для життя і здоров'я людини. Ковбаса „Варена" містить ракоутворюючі компоненти Є-451 та Є-452. При частому вживанні ковбаси копченої „Посольської" теж можна захворіти на рак, адже вона містить у собі цілий „букет" шкідливих консервантів - Є-451, Є-452, Є-450, Є-250. Не поступається іншим за вмістом небезпечних складників і ковбаса варена „Ніжна", куди входять Є-450, Є-451, Є-452, Є-250.
Улюблена всіма дітьми згущенка „Полтавська" уже не корисний продукт, бо містить Є466. Шоколадний рулет від торгової марки „Конті" може бути шкідливим для шкіри через Є160.
Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшуе технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів - аспартам у 180 - 200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї
речовини може призвести до накопичення її в організмі, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам'яті. До речі, за висновками медиків, діти повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, окрім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров'я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь. Але замість них виробники застосовують синтетичні речовини. Те саме стосується йогуртів і глазурованих сирків, у назві яких зазначається „з апельсином", „з полуницею", „з ананасом", що вводить споживача в оману, адже насправді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ніяк не відповідні фрукти.
Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров'я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва „Квас". Насправді ж це безалкогольний напій, виготовлений з допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок.
Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти. Скажімо, жувальна гумка. У наш час реклама жувальної гумки зав'язла в зубах більше, ніж сама жуйка. З телеекрану закликають нас жувати, без утоми нормалізуючи свій кислотно-лужний баланс. Але чи є корисною жуйка? Щодо кислотно-лужного балансу, то його нормалізує тільки та жуйка, котра без цукру. А без цукру - означає із цукрозамінниками: ксилітом, сорбітом, аспартамом. Вчені стверджують, що деякі з цих речовин здатні призводити до проносного ефекту. На пачці „Дирола" чесно написано, що у 100г жуйки міститься 64г поліолів, а у „Стиморолі" їх ще більше - 68. „Риглі" про це замовчує. Вага однієї пачки коливається від 13 до 15г, тож кількість проносно-солодких спиртів у ній може бути від 8,3 до 10,2г. Для діареї зазвичай потрібно 30-40г, але багатьом буде достатньо і однієї пачки. Але ж реклама закликає жувати по дві подушечки після кожного прийому їжі. Разом вийде по 1,5 - 2 пачки на день. Тож розслаблення шлунка забезпечене. Нещодавно вчені висловили думку про те, що цукрозамінники при їх непомірному споживанні можуть порушити в організмі гормональний баланс, оскільки до складу аспартама входить амінокислота фенілаланін. Особливо це небезпечно для дітей а також для блакитнооких, світлошкірих і світловолосих людей. У них в організмі занадто мало ферментів, здатних розщепити і перетворити фенілаланін, тому він перетворюється на надлишок адреналіну і токсичних речовин. Це загрожує і уповільненням росту, і порушеннями в розвитку нервової системи, і навіть олігофренією.
Дієтичний шоколад містить підсолоджувач (Є-966), який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають (Є-494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор (Є-450), який знижує здатність до концентраціїї уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров'я барвником Є-110, який надає цукеркам золотисто-оранжевого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, бісквітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що вважається канцерогенним та мутаційним і стимулює утворення ракових клітин. Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який позначають як „підсилювач смаку" Є-621. Він відновлює смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають, наприклад, сої. Ця добавка негативно впливає на зір, провокуючи глаукому.
Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють Є-230 - 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед уживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.
Нерідко споживача вводять в оману і назви деяких добавок та недобросовісна реклама продукції. Наприклад, „ферментований рис", який додають у ковбасу, - це зовсім не злак, а барвник.
З розширенням виробництва харчових добавок постійно зменшується асортимент харчових продуктів, одержаних без їх використання. Багато продуктів містять такі стабілізатори і консерванти, які нам не відомі, швидше за все через те, що на момент створення класифікації їх іще в природі не існувало. Виробництво не стоїть на місці, винахідливості підприємців немає меж і їхньому бажанню заробити гроші на не зовсім якісних товарах також. Ці шкідливі речовини можна знайти майже в кожному продукті. Деякі виробники „чесно" зазначають на упаковці, які консерванти використовують, сподіваючись на необізнаність покупця, інші ж обмежуються загальними фразами типу „продукт містить ароматизатор, ідентичний натуральному". От тільки біда в тому, що не всі споживачі думають перед тим, як купувати певний продукт і не зважаючи на те, що „ароматизатор, ідентичний натуральному" у цукерках чи солодкій воді - це те ж саме, що й „Туалетне каченя" із запахом яблука чи лимона. Тепер харчовими продуктами, які не мають харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м'ясо, цукор, горілка та продукти для новонароджених дітей.
У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів, які торгують екологічно чистою продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але попри це бажаючих придбати такий товар багато, адже , як відомо, здоров'я за гроші не купиш.
Основні групи продуктів
Здорове харчування передбачає збалансований вміст п'яти груп продуктів у денному раціоні:
- хліб та інші злаки, картопля,
- фрукти та овочі,
- молоко та молочні продукти,
- м'ясо, риба,
- продукти, які містять жири та продукти, які містять цукор.
Чим забезпечують організм продукти ціеї групи ми уже згадували, а тепер дамо ще корисні поради по їх споживанню.
Група продуктів №1.
Основні поживні речовини, якими забезпечують продукти цієї групи - вуглеводи,кальцій та залізо, вітамін В та харчова клітковина. Споживайте продукти цієї групи у достатніх кількостях. Включайте їх у кожний прийом їжі. Споживання більшої кількості їжі з цієї групи допоможе зменшити кількість жиру та збільшити кількість клітковини. Намагайтеся їсти хліб з висівками, цілими зернами, з муки грубого помелу, з житньої муки.
Група продуктів №2.
Основні поживні речовини, якими забезпечують продукти даної групи - вітамін С, каротин, волокна, вуглеводи та харчова клітковина. Споживайте велику кількість різноманітних овочів та фруктів. Спробуйте їсти кожного дня різні овочі та фрукти, враховуючи свіжі, заморожені, консервовані, сушені, додаючи до різних страв. Намагайтеся не давати до овочів жирних заправок, а до фруктів - цукру та сиропів.
Група продуктів №3.
Основні поживні речовини цієї групи - кальції, протеїн, вітаміни А, D. Їжте та пийте продукти цієї групи та обирайте ті, що мають нижчий вміст жирів: збиране молоко, нежирні йогурти, сири з меншим процентом жиру.
Група продуктів №4.
Основні поживні речовини, якими забезпечують продукти цієї групи - залізо, протеїн, вітаміни групи В, цинк та магній. Їжте помірні порції продуктів з цієї групи та обирайте їх меншої жирності. Готуйте страви без додавання жиру.
Група продуктів №5.
Основні поживні елементи - жир та вуглеводи (цукор). Їжте такі продукти у невеликих кількостях. Деякі з продуктів, наприклад, олія, масло, паштет, джем зазвичай споживають кожного дня. Тож спробуйте їсти їх рідше та надавайте перевагу тим, що містять нижчу кількість жирів. Такі продукти як торти і печиво потрібно вживати нечасто, і знову, по можливості обирайте ті, що містять нижчу кількість жирів.
Чому ж баланс такий важливий? А тому, що жоден продукт не містить повного набору поживних речовин, необхідних організму. В збалансований раціон має входити різноманітна їжа. Зокрема, яблука - рекордсмен серед фруктів за кількістю поживних речовин; капуста квашена - лідер за вмістом вітаміну С, а свіжа - виводить шлаки та холестерин; помідори - корисні для серця (джерело калію); часник - зміцнює імунну систему; горіхи - пожива для мозку та нервової системи; морква - для клітин, багата вітаміном А; лимон - укріплює організм у сезон застудних захворювань, джерело вітаміну С і солей калію; банан - справжнє джерело енергії; арахіс та арахісове масло багаті вітаміном Е; полуниця, чорниця - покращують пам'ять та зір і т. д. Дуже корисними для дітей є свіжі соки з овочів та фруктів. Їх рекомендується вживати в необмеженій кількості. Саме вони покращують структуру кісток, зміцнюють нервову та імунну системи.
Окремо треба зупинитись на кисло-молочних продуктах, які теж відіграють важливу роль у здоровому харчуванні. Крім кефіру на прилавках магазинів з'явились „Лактогеровіт" та „Геролакт". За своїми поживними властивостями вони рівноцінні молоку, а засвоюються організмом набагато краще. Тому ці напої відносять до найбільш легких харчових продуктів. Вони покращують апетит, підсилюють виділення шлункового соку, а отже допомагають перетравлювати іншу їжу, нормалізують мікрофлору кишечника та обмін речовин в організмі, зменшують вміст холестерину в крові, тонізують нервову та серцево-судинну систему. Особливо корисно їх пити ввечері, перед сном. Не можуть обходитись діти й без молока, сметани, вершкового масла, сиру, де багато білків, солей кальцію, вітамінів А,Д,Е,С,В.
Не так давно до нас стали привозити такий плід, як авокадо. У нас він не росте, а культивується тільки в розплідниках на Чорноморському узбережжі Кавказу. Батьківщина авокадо - Америка. Це великі грушоподібні плоди, які за вмістом протеїнів можна порівняти з м'ясом, хоча вони складаються із легкозасвоюваних жирів. До того ж авокадо багаті різними солями калію, натрію, кальцію, фосфору й усіх інших вітамінів. Ясно, що непогано було б збагатити свій раціон авокадо, а інші білки і жири (особливо тваринні) вивести з харчування.
Продукти, які ми споживаємо, мають бути свіжими і якісними. До швидкопсувних харчових продуктів належать: м'ясо, риба та страви з них, молоко і молочні продукти, готові кулінарні вироби. Ці продукти швидко починають псуватися за кімнатної температури - внаслідок розмноження мікроорганізмів і накопичення токсичних речовин. В таких продуктах може „сидіти" смертельно небезпечна хвороба - бутулізм. Це смертельна небезпека для людини. Тому продукти, що швидко псуються, не можна зберігати при кімнатній температурі, а потрібно тримати в холодильнику.
Газовані напої:пити чи не пити?
Солодкі газовані напої - це синтетичні продукти. Солодка вода містить ароматизатори, барвники, консерванти, які шкідливі для здоров'я, особливо у ранньому віці. Тому мудрі медики прямо забороняють мамам давати таку воду дітям до трьох років. Консерванти можуть вплинути на розвиток дитини в такий спосіб, що це загрожує нестабільністю психіки. Після трьох років шкода від газованих напоїв не зникає. Найпершою прикрістю від «шипучок» стають дитячі ангіни. І справа не в тому, що теперішні діти надто тепличні, - справа в шипучці. Двоокисом вуглецю вона насичена не лише для утворення заворожливих бульбашок. СО2 використовується як добрий консервант для напоїв, він підвищує термін їх зберігання, а також захищає від мікробів, грибків. Причому, часто виробники керуються принципом: чим більше, тим краще. Як наслідок, під час періодичних перевірок виявляється, що у тій чи іншій партії солодкої, мінеральної газованої води завищений вміст двоокису вуглецю, завищений рівень кислотності (рН).
Такою водичкою добре мити чайники й унітази, нищити шкідники на городі. Не дивно, що дитяче горло не витримує атаки газом. А роз'їдає він не лише горлечка, а й стравоходи, шлунки. Щоправда, непомітно. Гастрити та інші хронічні захворювання кишково-шлункового тракту виникають потім, як наслідок регулярного вживання солодких газованих напоїв.Зверніть увагу: медики Academy of General Dentistry (США) дослідили, чому від вживання газованих напоїв різних марок «зводить» зуби. Виявилося, що розпад вуглекислого газу, коли ми споживаємо такі напої, несе підвищені ризики для зубів. Якщо рівень РН напою надто високий, ерозії зубної емалі та пошкодження структури зубів не оминути. Відтак, у своєму звіті медики рекомендують пити газовані напої лише через соломинку, щоб запобігати попаданню цих рідин на зуби. Якщо ж соломинки немає - слід одразу після вживання сполоснути рот чистою водою!
Проте шипучка приваблює дітей не лише бульбашками, але й тим, що вона солодка. Саме це викликає захоплення дітей, бажання вживати такі напої постійно і в необмеженій кількості. А необмежене споживання загрожує ожирінням. І не лише американські діти страждають дитячим ожирінням, українські дієтологи б'ють на сполох - ця епідемія почалася й у нас.
До речі, щоб якось нівелювати цю проблему, кілька років тому провідні виробники газованих напоїв вивели на світові ринки нові продукти - «дієтичні». Але медики й тут не на стороні виробників таких напоїв. Вони стверджують, що «дієтичність» означає, що замість цукру напої містять інші підсолоджувачі - завдяки чому нібито рятують вас від ожиріння, але... наражають на небезпеку цукрового діабету. Крім цього, замінники цукру насправді підсилюють, а не втамовують відчуття спраги. Через п'ять хвилин після одного випитого light-напою хочеться наступний, а це може бути вигідним тільки його виробникам.
Ще одним наслідком вживання газованих вод слід визнати лояльність до слабоалкогольних напоїв. Діти, які змалечку вподобали смак газованої солодкої водички, у підлітковому віці дуже легко переходять на схожі за смаком слабоалкогольні коктейлі.
Не дивно, що в Європі ці напої називають «алкопопсами». Підлітки обирають їх дуже легко, адже вони доступні за ціною й значно більше нагадують за смаком «нешкідливу» «шипучку», ніж «справжні» - різкі й пекучі - алкогольні напої: горілку, джин, бренді тощо. Крім цього, вони приправлені тінейдж-орієнтованою рекламою. Вона діє безвідмовно.
Учорашні діти не задумуються над тим, що три пляшечки алкопопсу за вечір дають таку ж інтоксикацію, як 200 мл горілки (в одному літрі восьмиградусного коктейлю міститься 80 грамів чистого алкоголю; якщо взяти 200 грамів 40-градусної горілки - маємо ті самі 80 грамів). Знайомство з алкоголем відбувається ненав'язливо.
Однак «слабоалкогольні напої» - це не горілка з соком, джин з тоніком чи бренді з колою. У цих коктейлях немає ні алкогольного, ні «розвідного» компоненту. Є вода, етиловий спирт, цукор і набір хімічних добавок - консервантів, барвників, ароматизаторів, які задурюють смакові рецептори. Особливо це стосується слабоалкогольних «викруток» за типом горілки з соком. Є такі, в яких немає жодної краплі соку, це зрозуміло навіть з одного погляду на пляшку. У природі не існує таких глюконавтних апельсинів, ківі, ананасів тощо. Це все - барвники. Та діти цього не розуміють, й на це не зважають.
Тим часом медики констатують: цукор, алкоголь та газ посилюють всмоктування в організмі одне одного, в результаті чого любитель «слабоалкоголки» отримує потужний удар по цілій низці органів, а найбільше від таких «диво-коктейлів» страждають органи, відповідальні за виведення токсинів: печінка і нирки.
Проте найгірше, коли підлітки напідпитку вирішують довести справу до апогею, й відправляються за ще однією пляшечкою. Якщо намішати різних «алкопопсів», або скомбінувати їх зі справжньою горілкою чи з міцною кавою, то можна довести себе до стану жорсткого токсикозу. Єдина втіха - після такого можна надовго дістати відразу до цього дешевого щастя.